14.01.2018 г.

Е-книги за 17 милиона евроИдеите са безплатни. Но книгите не са. Да поправим тази несправедливост.

Предпоставката е, че са абсолютно наложителни две неща:
 • българската книга да бъде подкрепяна в собствената си страна
 • книгите да бъдат достъпни за повече хора в България
Ако дотук сме съгласни, нататък е лесно. Ето моята луда идея за бъдещето на книгата в България и ще се радвам, ако и вие споделите каква е вашата -- не забравяйте, че сме ограничени единствено от въображението си и друг плаща сметката, така че... смело напред!

Ами ако правителството осигури 17 милиона евро за българските книги?

 1. Една от най-големите финансови пречки при издаването на книга е отпечатването, разбира се. Няма проблеми! Имаме технологията на електронните книги, възприемаме я и вече разполагаме с неограничен тираж на минималната цена за оформление във формат EPUB.
 2. За издаването на една електронна книга определяме щедрите €250 за редактор + €250 за коректор + €250 за корица + €250 за оформление = €1 000. Ако си мислите, че това е справедливо заплащане, сте прави.
 3. В България има най-малко 250 издателства (знаете, въображението ни не е ограничено от точните цифри), всяко издателство получава субсидия от €12 000 за издаването на 12 книги от български автори за календарната година = €3 000 000. Нещата ескалираха бързо, нали? Чакайте да видите.
 4. България има 7 милиона жители. Всеки от тях получава от мобилния си оператор право на два есемеса на минимална цена (днес съм в отлично настроение, цена на SMS -- 10 ст., защото мобилните ни оператори са родолюбци), с които може да изтегли две български електронни книги по негов избор от любимата си електронна книжарница.
 5. Всяка изтеглена книга струва по €1, което държавата покрива.
 6. Държавата е намалила ДДС върху българската книга (мислехте, че съм забравил за това, нали, но не съм), така че любимата ви електронна книжарница си удържа любимата такса продажба и до издателите достига допълнителен стимулиращ приход.
 7. 7 милиона мишлета са равни на 14 милиона продадени книги и максимум €14 000 000 държавна субсидия само за да бъдем читатели, което е почти нечувано, освен ако вече нямате едно от онези полезни неща, наречени карта за библиотеката, и ви е ясно защо таксата за нея е само пет лева годишно.
 8. Крайна цена на операцията: €17 000 000 държавна субсидия за една по-умна и просветена нация.
 9. Годишно издадени книги: 3000. Средно разпределение на издателство в брутни продажби преди посредник и данъци: €14 000 000 / 250 издателства = €56 000 на издателство годишно от продажби. Нужно ли е да споменаваме, че на издателствата ще се налага да подбират и да си вършат работата съвестно, за да се продават тези книги?

Има само няколко допълнителни правила, които издателите трябва да спазват

 • За една календарна година след издаването на всяка от 12-те книги, те могат да бъдат продавани и по редовен начин, но цената им не може да надхвърля €1 (ако са ви свършили двата SMS-а, можете да си я купите или да я подарите на преференциална цена €1).
 • След изтичането на календарната година от издаването на всяка от 12-те книги, издателството има право да повиши цената ѝ по собствена преценка.
 • [измисли начин издателствата да не продават книги с обем от десет машинописни страници, за да гушнат хилядата евро, но това би било глупаво, ако искат някой да купува тези книги и да се доберат до пълните €56 000, прав ли съм, прав съм, нали, хората са добри по природа?]

3000 книги са много

Да, ужасно, нереалистично, сюрреалистично много. Дори като приспаднем стихосбирките, сборниците с разкази, романите, повестите, антологиите, упътванията за затваряне на зимнина, гъбарство, ловджийство,  градинарство, земеделие, начини за забогатяване, учебниците по ядрена физика, читанките за първолаци с интерактивни илюстрации (сега онези €250 за оформление не ви се виждат твърде много, предполагам), детските книжки, дисертациите, изследванията на краеведите от Северозападна България, мемоарите ви, наръчника ви за отслабване с каланетика, йога и ароматерапия, теистичните, атеистичните и агностичните трактати на философите, финансовите теории на прагматиците, новите теории на социолозите, последните открития на археолозите, изследванията на историците и колонките с цифри на статистиците. Да не забравяме разследванията на журналистите и биографиите на спортистите!

Всъщност мисля, че 3000 са повече от достатъчно

Но кой знае. По-важното е, че стигат за здравословна пазарна конкуренция, в която ще се открояват бисерите и бестселърите, шедьоврите и истинското знание. Само за 17 милиона евро, които няма да излязат от моя джоб.

Каква е вашата идея за бъдещето на книгата в България?

1 коментар:

 1. Бележка: Този пост е прехвърлен от стария ми сайт и към него имаше един коментар от „Божо“ от http://www.webkeybg.info/the_cave/ Копирам коментара му по-долу и отново му благодаря за обратната връзка:

  При цена 1 евро, няма нужда от безплатни книги.

  Проблемът е, че държавниците не искат интелигентно население и няма да подкрепят подобен проект.
  Издателите ще ревнат, как биват „ограбвани“. От известен в издателските (и читателските) среди човек четох обвинения спрямо „Амазон“, как били „извивали“ ръцете на издателите, за да продават евтино. Е, тези издатели не са им били чак толкова „извити“ ръцете, щом не са се отказали от „Амазон“, ама карай. Е, издателите заедно с „Епъл“ прецакаха „Амазон“, знаем историята.

  Но точно „Амазон“ измислиха може би адекватно решение на проблема с несъответствието на нивото, на което е книгоиздаването в момента и това на технологиите – Kindle Unlimited .
  Може би твоята идея е нещо подобно, само трябва да се намерят издатели, които да мислят за читателите и да не се чувстват „ограбвани“.

  Както съм казвал и друг път – от както има spotify не „тегля“ музика.

  Очаквам подобно решение и в книгоиздаването.

  ОтговорИзтриване